سوالی دارید؟ تماس بگیرید

021-1234567

آموزش روش لایتنر برای حفظ قرآن + روش تهیه جعبه لایتنر

چکیده

روش لایتنر یکی از معروف‌ترین روش‌های حفظ است. این روش بیشتر برای حفظ لغات زبان استفاده می‌‌شود؛ اما بسیاری از افراد از آن برای حفظ قرآن هم استفاده می­‌کنند. پرسشی که برای بسیاری از حافظان مطرح می­‌شود این است که روش لایتنر چگونه انجام می‌­شود و آیا این شیوهٔ یادگیری مطالب، برای حفظ قرآن مؤثر است؟ مزایا و معایب این روش چیست و چطور می‌­توان بهترین استفاده را از آن داشت؟ در این مقاله می‌‌خواهیم با بررسی کامل روش لایتنر، به پرسش­‌های بالا پاسخ دهیم. پس تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.

آشنایی با روش لایتنر و مهم‌ترین هدف آن

روش لایتنر، اولین‌‌بار توسط محقق اتریشی «سباستین لایتنر» اختراع شد. در این روش، باتوجه‌به منحنی فراموشی و طی چندین مرحله، حفظیات از حافظه کوتاه‌‌مدت به حافظهٔ بلندمدت منتقل می‌شوند. امروزه روش لایتنر، از جمله روش‌­های شناخته‌‌شدهٔ یادگیری در میان زبان­‌آموزان و دانش‌‌آموزان است. اغلب از این روش برای یادگیری لغات جدید، حفظ عبارات و فرمول­‌ها استفاده می­کنند. پرسش اینجاست که آیا این روش برای حفظ قرآن هم جوابگو است؟ برای پاسخ به این پرسش، ابتدا باید با ابزارها و کارکرد روش لایتنر آشنا شویم.

2 راه کاربری برای تهیه جعبه لایتنر

روش لایتنر برای حفظ قرآن شامل، جعبه لایتنر است. این جعبه به پنج قسمت نامساوی تقسیم شده است؛ به‌گونه‌‌ای که عرض بخش­های مختلف به ترتیب 15,8,4,2,1 واحد است. در کنار این جعبه، از کارت‌­هایی استفاده می­‌شود که روی آنها، آیات قرآنی چاپ شده است. این کارت‌­ها درون بخش­های مختلف جعبه قرار می­‌گیرند.

  • شما می‌­توانید این جعبه را در خانه به کمک مقوا یا جعبه‌­های مختلف بسازید. اما برای تهیهٔ کارت‌های قرآنی، بهتر است نسخه‌­های آماده را از فروشگاه­‌ها تهیه کنید. جعبه و کارت­‌های لایتنر مخصوص حفظ قرآن، در فروشگاه­‌های اینترنتی به‌‌راحتی در دسترس هستند. نسخه­‌های آماده، آیات قرآن را با رسم‌‌الخط عثمان طه روی کارت‌­هایی با جنس مرغوب چاپ کرده‌­اند. به‌‌این‌‌ترتیب مشکلی در خوانایی آیات و آماده­‌سازی کارت‌­ها نخواهید داشت.
  • گزینهٔ دیگر برای تهیهٔ جعبه و کارت لایتنر، استفاده از نرم‌افزارهای لایتنر است. خوشبختانه تا امروز، نرم­‌افزار­های قرآنی بسیار خوبی طراحی شده است که شامل جعبه‌­های لایتنر برای حفظ قرآن می‌شوند. به کمک این نرم‌­افزار­ها می‌­توانید جعبه لایتنر خود را همیشه و در هرجایی همراه خود داشته باشید و نیازی به تهیه ابزارهای دیگر ندارید. مزیت دیگر این نرم‌­افزار­ها این است که در کنار یادگیری به روش لایتنر، می­‌توانید عملکرد خود را بررسی کنید و میزان پیشرفت خود را بسنجید. اگر دوست دارید از نرم‌­افزارهای قرآنی برای یادگیری سریع‌‌تر و جذاب‌ تر قرآن استفاده کنید، مقالهٔ «معرفی 10 اپلیکیشن حفظ قرآن + ترفندهای کاربردی» از دست ندهید.

7 مرحله جذاب لایتنری برای حفظ آیات قرآن

روش انجام حفظ قرآن با کمک جعبه لایتنر به شرح زیر است، دقت کنید که تمام این مراحل باید به ترتیب و با دقت بالایی انجام شوند:

  1. در روز اول، آیات تعدادی از کارت­ها را حفظ می­‌کنید. میزان حفظیات شما به نوع کارت­‌ها و میزان حفظیات مدنظر شما بستگی دارد. پس از اینکه محفوظات هر کارت را به‌خاطر سپردید و مرور کردید، آنها را در خانه اول جعبه قرار دهید
  2. سپس در روز دوم، ابتدا کارت‌­هایی را که دیروز تمرین و حفظ کرده بودید را از خانه اول بردارید. شماره صفحه را بخوانید و سعی کنید حفظیات خود را به‌خاطر بیاورید. آنهایی را که کامل بلد نبودید، دوباره در خانه اول قرار دهید و کارت­هایی که به آنها تسلط داشتید را به خانه دوم جعبه منتقل کنید. پشت کارت­های خانه دوم، یک کاغذ رنگی با ارتفاعی بیشتر از کارت­ها بگذارید. سپس کارت­های جدیدی بردارید و بعد از حفظ آیات جدید، آن­‌ها را مانند کارت‌­های روز اول، در خانهٔ اول جعبه قرار دهید.
  3. روز سوم، به کارت‌­های خانه دوم کاری نداشته باشید. این خانه در روز دوم تکمیل نمی‌­شود؛ زیرا ظرفیت دو گروه کارت را دارد و تا زمانی که ظرفیت هر خانه‌­ای تکمیل نشده است، باید آن خانه را نادیده بگیرید؛ بنابراین دوباره سراغ کارت‌­های خانه اول می‌­روید و کارت­‌هایی که آیات آن را به‌خاطر می‌آورید را در پشت کاغذ رنگی قرار می‌‌دهید تا این کارت‌­ها از کارت‌­های روز گذشته جدا باشند. حال کارت­‌هایی که پاسخشان را بلد نیستید را به خانهٔ یک منتقل کنید. در نهایت باز هم کارت­های جدید بردارید و بعد از تسلط بر محفوظات جدید، آن‌‌ها را هم در خانه اول بگذارید.
  4. در روز چهارم، ابتدا سراغ خانه دوم بروید، زیرا خانه دوم ظرفیت دو گروه کارت را دارد و امروز ظرفیت آن تکمیل شده و آمادهٔ استفاده است. برای این کار، کارت­‌های قدیمی‌­تر، یعنی آن‌هایی که جلوی کاغذ رنگی بودند را تمرین کنید. اگر جواب درست دادید، کارت را در داخل خانهٔ سوم و در ابتدای آن قرار می‌‌دهید. سپس پشت این کارت­‌ها هم یک کاغذ رنگی با ارتفاع بیشتر قرار می‌‌دهید تا از بقیهٔ کارت­‌ها این بخش مجزا شود. ضمناً کارت­‌ها باقی‌‌مانده در خانه دوم را جلوتر ببرید و کاغذ رنگی را در پشت این کارت‌‌ها بگذارید.
  5. حال به خانه اول برگردید و کارت­‌های آن را تمرین کنید. اگر مطالب کارتی را به‌خاطر داشتید، آنها را در خانه دوم و پشت کاغذ رنگی بگذارید. همچنین کارت­‌هایی که پاسخ آنها را به یاد نداشتید و کارت‌‌های جدیدی را که در این روز به‌تازگی مطالعه کردید را در خانه اول قرار بدهید.
  6. خانه سوم برای چهار گروه کارت ظرفیت دارد. پس در این مرحله، باید چهار روز صبر کنید تا ظرفیت آن تکمیل شود. دقت کنید که هر روز پس از ورود کارت­‌ها از خانه دوم به خانه سوم پشت کارت­‌ها یک کاغذ رنگی می‌‌گذارید تا ظرفیت قسمت سوم هم پس از چهار روز، به‌تدریج  پر شود.
  7. خانه چهارم برای هشت گروه کارت ظرفیت دارد و هشت روز پس از ورود اولین گروه کارت پر خواهد شد. درنهایت، خانه پنجم، جای پانزده گروه کارت را دارد و شانزده روز پس از ورود اولین گروه کارت، ظرفیت آن پر می‌­شود. به‌‌این‌‌ترتیب، در یک ماه می­‌توانید کل پنج قسمت جعبه لایتنر را پر کنید.

نکته: فراموش نکنید که بین هر دو گروه کارت قرآنی، باید یک کاغذ رنگی با ارتفاع بیشتر بگذارید تا کارت‌‌های مرتبط با روزهای مختلف با یکدیگر مخلوط نشوند. سپس در پایان روز سی و یکم، می‌توانید به‌‌تدریج کارت‌­ها را از داخل جعبه خارج و بایگانی کنید. زیرا شما حفظیات خانهٔ پنجم را پنج بار و در بازه‌­های زمانی متفاوت با موفقیت مرور کرده‌­اید. اکنون طبق قانون لایتنر، محفوظات شما می‌‌بایست از حافظهٔ کوتاه‌‌مدت به حافظهٔ بلند‌مدت شما منتقل شده باشد.

آیا می‌توان به کمک روش لایتنر حافظ کل قرآن شد؟

همان‌طور که ملاحظه می­‌کنید، ترفند جعبه لایتنر، روشی برای حفظ تعریف نمی­‌کند؛ بلکه راهکاری برای تثبیت حفظیات است. به‌‌عبارت‌‌دیگر، ما ابتدا باید به نحوی آیات هر کارت را حفظ کنیم. سپس طبق قواعد لایتنر، در دفعات متعدد آنها را مرور و تمرین کنیم. به همین علت، استفاده از جعبه لایتنر، نمی‌‌تواند روشی راهبردی برای حفظ قرآن باشد و فقط به‌عنوان راهکاری ضمنی، می‌­تواند در تثبیت حفظیات ما، کمک کند.

در حقیقت روش جعبه لایتنر، برای حفظ مطالب کوتاه و مجزا همچون لغات، عبارات و فرمول‌­ها طراحی شده است. درحالی‌که حفظیات قرآن کریم، طولانی و پیوسته است و حفظ آن نیازمند روش متفاوت و مخصوص خود است. یکی از روش‌­هایی که توسط اساتید معتبر برای حفظ قرآن پیشنهاد می­‌شود، «روش حفظ تصویری قرآن» است. در این روش، با استفاده از سه بعد حافظه یعنی ابعاد (تصویری، آوایی و مفهومی) بنیانی قوی برای حفظ ایجاد می‌­شود. در حفظ تصویری، از حافظهٔ تصویری که قوی‌‌ترین حافظهٔ انسان است، به‌عنوان حافظهٔ اصلی استفاده می‌­شود. سپس با کمک حافظه­‌های آوایی و توجه به معانی پیوستهٔ آیات، حفظیات در ذهن مستحکم می‌­شوند.

این در حالی است که در روش لایتنر، هر سه بعد حافظه یعنی ابعاد (تصویری، آوایی و مفهومی) نادیده گرفته می­‌شود. به‌‌عنوان‌‌مثال، در این شیوه، هیچ تکنیکی برای تصویرسازی آیات استفاده نمی‌شود. همچنین بافت هر سوره در کارت‌­های لایتنر، تجزیه می­‌شود و پیوستگی آیات از بین می­‌رود و خبری هم از ترجمهٔ آیات نیست.

 کلام آخر

در این مقاله، روش یادگیری لایتنر را به شما عزیزان معرفی کردیم و نحوهٔ انجام آن را شرح دادیم. همچنین با مقایسهٔ این شیوه با روش حفظ تصویری نتیجه گرفتیم که روش لایتنر برای حفظ قرآن توصیه نمی‌­شود؛ چرا که این شیوه در تثبیت مطالب کاربرد دارد و نمی‌­تواند به‌عنوان روش راهبردی حفظ قرآن استفاده شود. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

نظر شما برای ما بسیار ارزشمند است

میانگین امتیازات 4.3 / 5. تعداد آرا: 7

اولین نفری باشید که به این محتوا امتیاز می دهید.

بصورت تخصصی و رایگان به مدت محدود

دانلود اپلیکیشن راه قرآن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید