چکیده
همه میتوانند قاری قرآن شوند. حتی کسانی که صدای خوبی ندارند هم میتوانند یاد بگیرند که به زیبایی قرائت کنند. اما چطور؟ جنس و نوع صدای ما هرگز تغییر نمیکند. فردی که صدایش بم نمیشود، نخواهد توانست آن را بم کند. کسی که قادر نیست همچون استاد عبدالباسط، صدایش را به اوج برساند، نمیتواند این ویژگی را تغییر دهد و نباید هم تغییر دهد! نکته اینجاست که جنس صدای ما مانعی برای تبدیلشدن به یک قاری خوشصدا نیست.
در این مقاله به شما نشان میدهیم که با هر نوع صدایی که دارید، میتوانید یک قاری موفق باشید. بهشرط آن که مسیر آموزش خود را بهدرستی طی کنید. پس همراه ما باشید تا متوجه شوید فقط 5 مرحله تا تبدیلشدن به یک قاری خوشصدا فاصله دارید. علاوه بر این، در انتهای این مقاله 3 تمرین اصولی برای شما قرار دادهایم که میتواند کیفیت صدای شما را ارتقا دهد. پس همراه ما بمانید.
5 مرحله تا تبدیلشدن به یک قاری خوشصدا
1. صدایتان را بشناسید
اگر میخواهید به قاری خوشصدا تبدیل شوید، ابتدا باید صدای خود را بشناسید. صدای هر فردی ویژگیهای خاص خود را دارد. بهعنوانمثال برخی صداها اوج خوبی دارند؛ اما صدایشان بم ندارد و بعضی صداها هم دقیقاً برعکس است. صداهایی هم هستند که هم بم و هم اوج قدرتمندی دارند که اصطلاحاً به آنها «صداهای کامل» میگویند.
صدای خود را در نتهای پایین (صدای بم) و نتهای بالا (صدای اوج) امتحان کنید. سپس خود را با کسی که صدای کاملی دارد، مقایسه کنید تا تفاوتها را درک کنید. اگر نمیتوانید وسعت صدای خود را تشخیص دهید از استاد شخصی خود کمک بگیرید.
2. الگوی مناسب خودتان را انتخاب کنید
بعد از شناخت صدا و توانمندیهای خود، باید از یک استاد قاری که در سطح جهانی مطرح است، تقلید کنید. ما در اینجا این استاد را «استاد الگو» مینامیم. این مرحله حساسیت زیادی دارد و توصیه میکنیم اگر مرحله قبل را بهتنهایی انجام دادهاید، در این مرحله حتماً از یک استاد باتجربه مشورت بگیرید. زیرا قاریان مطرح جهانی، هر یک دارای حنجرهٔ خاصی هستند و فقط یک استاد باتجربه میتواند تشخیص دهد که حنجرهٔ شما شبیه به کدامیک از این اساتید مطرح است. بهعنوانمثال استاد عبدالباسط، بیشتر اوج میخوانند درحالیکه استاد شحات محمد انور بم قدرتمندی دارند.
در انتخاب استاد الگو، قدرت انتخاب شما نسبی است. این یعنی چه؟ صدای شما مثل بدن شماست و انتخاب «استاد الگو» مثل انتخاب لباس است. شما ناچارید لباسی اندازه بدن و سن خود انتخاب کنید؛ ولی در انتخاب رنگ و جنس پارچه قدرت انتخاب دارید. در اینجا هم شما باید اساتیدی را برای الگوبرداری انتخاب کنید که توانمندیهای حنجرهٔ ایشان، شبیه شما باشد و سپس در سایر موارد همچون تکنیکها، رنگ صدا، طرز تفکر یا حتی شخصیت، میتوانید بر اساس علاقه خود، تصمیم بگیرید. بهخاطر داشته باشید که انتخاب استاد الگوی نامناسب با صدای شما، مانند انتخاب لباسی کوتاه برای یک فرد قدبلند، تصمیمی نامناسب است و شما را به نتیجه نمیرساند.
نکته: شاید شنیده باشید که میگویند لحن مهمتر از صوت است و آن را میتوان بدون هیچ محدودیتی از هر استاد مطرحی الگوبرداری کرد. درحالیکه این سخن صحیح نیست؛ چرا که لحن و صوت ارتباط زیادی با هم دارند و گاه برای هم محدودیت ایجاد میکنند. ممکن است لحن یک قاری را نتوان با هر صوتی تقلید کرد.
3. قرائتی مناسب تهیه کنید
اکنون باید قرائت استاد الگوی خود را تهیه کنید. سیدیها و دورههای آنلاین بسیاری در این باره وجود دارد که میتوانید آنها را تهیه کرده و آموزش را آغاز کنید. اما پیش از تهیهٔ آموزشها، دقت کنید که قرائتها از کیفیت صدای خوبی برخوردار باشند و سروصدای محیط کمتر باشد. علاوه بر این بهتر است ابتدا از قرائتهای سریعتر استفاده کنید. زیرا قرائتهای سریع ظرافت و تکنیکهای کمتری نیاز دارند و آسانتر هستند.
4. با دقت گوش بدهید!
اکنون نوبت به شروع یادگیری است. شما میبایست به قرائتها بادقت گوش بدهید. مهم نیست چند بار به قرائت الگوی خود گوش میدهید، مهم این است که با چه کیفیتی این کار را انجام میدهید. بهتر است قرائت مدنظرتان را به بخشهای کوتاه تقسیم کنید و روی هر بخش به طور جداگانه تمرکز کنید. این کار را تکرار کنید و تکرار کنید و بازهم تکرار کنید. تا زمانی که مغزتان بالاخره آهنگ، لحن و صوت را بهخوبی درک کند.
نکته: در این مرحله، صبر و حوصله خود را بالا ببرید و بههیچعنوان عجله نداشته باشید و ناامید نشوید. ممکن است سالها طول بکشد تا بالاخره موفق شوید و به سطح قاریان حرفهای برسید. هرچند اگر دو مرحلهٔ اول را بهدرستی انجام داده باشید، میتوانید در عرض ۲ تا ۳ سال به نتایج عالی دست یابید.
5. الگوبرداری کنید
حالا نوبت شماست تا از الگوی خود تقلید کنید. میتوانید این تمرینات را در محضر استاد شخصیتان انجام دهید و سریعتر عیبیابی کنید. در غیر این صورت خودتان صدایتان را ضبط کنید و بادقت آن را با الگوی اصلی مقایسه کنید. مراحل گوشدادن و تقلید را هر روز انجام دهید تا بالاخره به نتایج مطلوب دست یابید. البته در کنار این تمرینات سعی کنید روی کیفیت صدای خود هم کار کنید.
3 تمرین مهم صداسازی قرائت قرآن در خانه
در ادامه تمریناتی برای تقویت صدا برای شما قرار دادهایم که باعث میشود صدایی شفاف، منعطف و زیبا داشته باشید. این تمرینات از کتاب «صوت و صداسازی در هنر تلاوت قرآن نوشته رضا روانبخش» انتخاب شده است. آنها را با رعایت اصول ذکر شده و روزانه به مدت یک ساعت انجام دهید.
- تمرین اول) بهبود صدا: این نخستین و اساسیترین تمرین صداسازی برای قاریان است. در این تمرین واکههای مختلف (یعنی صدای آ ـ ُ ـ ِ ـ َ ـ ای – او) را از بم یا کف صدا (نتهای پایین) تا زیر یا سقف صدا (نتهای بالا) میکشیم. برخلاف اکثر تمرینها که کشش واکهها بهصورت ساده است، در اینجا باید در فاصله هر ۱ ثانیه به صدای خود ضربه بزنید؛ بهطوریکه ناگهان نتها را تا فاصلهٔ مطلوبی بالا ببرید (در حد ۲-۳ نت) و سپس به حال اول برگردانید. دقت کنید که شدت این ضربات باید بهاندازه باشد؛ یعنی نه آنقدر بلند باشد که حنجرهٔ شما آسیب ببیند و نه آنقدر ضعیف انجام شود که تأثیر آن را نبینید. نکاتی که باید در انجام این تمرین رعایت کنید عبارتند از:
- ادای واکهها بهصورت خالص باشد؛ یعنی بهعنوانمثال وقتی واکهٔ آ را اجرا میکنید، فقط آ شنیده شود و صدای َ یا ِ به گوش نرسد.
- روش تشخیص انجام درست این تمرین، این است که با هر ضربه، هوا باید از دیافراگم به بیرون پرتاب شود و شکمتان اندکی تکان بخورد.
- تمرین دوم) انعطاف صوت: شاید بدانید که صدای شما ۳ خواستگاه دارد: صدای میانی (middle voice)، صدای سری(head voice) و صدای سینهای(chest voice). نقاط تبدیل این صداها به یکدیگر نقاط عطفی هستند که صدا دچار گسیختگی میشود. برای رفع این مشکل رایج، این تمرین را انجام میدهیم به این صورت که روی یک واکه (صدای آ ـ ُ ـ ِ ـ َ ـ ای – او) نتی را در اواخر صدای سینه انتخاب میکنیم و برای یکلحظه صدا را در نتی در محدوده صدای میانی رها میکنیم و سپس دوباره به حالت اول برمیگردیم. به همین شکل نتی را در انتهای صدای میانی انتخاب میکنیم و ناگهان به صدای سر هدایت میکنیم و دوباره به صدای میانی برمیگردیم. این تمرین مانند غلتکی است که ناهمواریهای صدا در نقاط عطف را صاف و یکدست میکند. نکاتی که باید در انجام این تمرین رعایت کنید:
- راحت و روان این تمرین را انجام دهید و به اندامهای حنجرهٔ خود آسیب نزنید.
- دقت کنید تا در نتهای بالا صدای خروسکی ایجاد نشود و شکست صوتی را کنترل کنید.
- تمرین سوم) افزایش کیفیت صدا: این تمرین «پرش یک اکتاوی» نام دارد. در این تمرین یک نت را بهدلخواه در نظر میگیریم و در اکتاوی که هستیم یه اکتاو بالاتر میرویم و بعد برمیگردیم. در این لحظه فرکانس صدا ناگهان دوبرابر میشود. این تمرین هم در واکههای مختلف انجام میشود. اگر در رفتوبرگشت صدا گسیختگی صدا ایجاد شد، نگران نباشید؛ زیرا با تکرار بیشتر این تمرین، رفع خواهند شد.
نکته: این تمرین مشابه تمرین نخست است. با این تفاوت که در تمرین اول فاصله بین نتها در حد ۲ نت بود درحالیکه در اینجا فاصله تقریباً ۸ نت است.
این نکات را در قرائت قرآن جدی بگیرید
دقت کنید که این تمرینها در صداهای پایین (در وسعت سینه یا حتی اوایل صدای میانی) راحت انجام میشوند و در این سطوح هر چقدر تمرین بیشتر باشد نتایج بهتری به دست میآید؛ ولی وقتی صدا به اوج (نتهای آخر) میرسد، تمارین فشار زیادی به حنجره وارد میکند. به همین دلیل ۷۰٪ این تمارین را در نتهای متوسط و پایین انجام دهید و ۳۰٪ مواقع در نتهای بالا کار کنید.
توجه داشته باشید که بهمحض گرفتگی صدا، باید تمرین را قطع کنید یا از نتهای پایین شروع کنید. این گرفتگیها را جدی بگیرید؛ زیرا در صورت گرفتگیهای مداوم، ممکن است صدای شما برای همیشه خشدار شود و شفافیت خود را از دست بدهد.
کلام پایانی
در این مقاله سعی کردیم شما را با روش مؤثر تبدیلشدن به یک قاری خوشصدا آشنا کنیم تا در کمترین زمان بیشترین نتیجه را بگیرید. به یاد داشته باشید که رمز موفقیت در هر مهارتی علاقه و پشتکار است. مطمئن باشید با تکرار و تمرین در مسیر صحیح، خیلی زود به نتایج مطلوب خود میرسید. سپاسگزاریم که همراه ما بودید.
نظر شما برای ما بسیار ارزشمند است
میانگین امتیازات 4 / 5. تعداد آرا: 129
اولین نفری باشید که به این محتوا امتیاز می دهید.