چکیده
ارتباط باخدا، کلید موفقیت در زندگی است. زندگی در دنیا، همچون دریایی مواج و پرآشوب است. خداوند به ما امر میکند تا با برقراری ارتباط با او، راه خود را در این دریا بیابیم و بهسلامت به ساحل مقصود خویش برسیم. بااینحال بسیاری میپرسند: «چطور باخدا رابطه برقرار کنم؟» این پرسش مهمی است و پاسخ به آن نقش به سزایی در هدایت ما دارد. ازاینرو مهم است تا دقایقی را صرف تفکر و تحقیق دربارهٔ راههای برقراری ارتباط باخدا و کسب معرفت الهی کنیم.
در این مقاله میخواهیم 3 راه ارتباط با خداوند را باهم بررسی کنیم؛ روشهایی که بزرگان دین به ما سفارش کردهاند و خود به کمک آنها به معرفت پروردگار دست یافتند. پس تا انتهای این مقالهٔ ویژه همراه ما باشید.
نماز، قویترین راه ارتباطی با خداوند
شاید بتوان گفت بهترین راه ارتباط باخدا، نماز است. انسانی که در طی روز پنج مرتبه به نماز میایستد، یاد خدا را در دل خود زنده میکند و حضور خداوند را در لحظات مختلف زندگی خود احساس میکند. توجه به حضور خدا در زندگی و نظارت او بر ما، موجب میشود تا انسان خداوند را نزدیک خود بیابد.
عدهای میپرسند: چطور باخدا رابطه برقرار کنم؟ حالآنکه خداوند، خود راهش را به ما نشان داده است و آن نماز است. در حقیقت نماز فرصت بزرگی است که خداوند به ما میدهد تا برای لحظاتی از روز به آرامش الهی پناه ببریم و از او طلب یاری کنیم. بهراستی وقتی با تمام مشکلات و دغدغههایمان نماز میخوانیم، خود را در مقابل عظیمترین نیروی جهان مییابیم که قدرتی فراتر از او نیست. به همین علت با توسل به نماز، هر نگرانی را از یاد میبریم.
بااینحال برخی میگویند: «ما نماز میخوانیم؛ اما تأثیر آن را در زندگی خود کمتر مشاهده میکنیم.» در اینجا باید دقت کرد که اثر نماز به توجه و دقت ما بستگی دارد. برای مثال گفته میشود هر کس درس بخواند، موفق میشود. اما به طور طبیعی موفقیت همه یکسان نیست و به کیفیت درسخواندن و نحوهٔ مطالعه بستگی دارد؛ بنابراین اگر نمازهای روزانه خود را ترک نکنیم و دقت و توجه خود را افزایش دهیم، آرامش و برکات آن را در زندگی خود خواهیم دید.
علاوه بر این، خواندن نماز باعث میشود انسان با زنده نگهداشتن یاد خدا، دست به هر کاری نزند و از گناهان دوری کند؛ بنابراین، نماز اولین راه ارتباط با خداوند است، بهشرط آنکه با حضور قلب انجام شود و نمازگزار نسبت به آنچه در نماز میگوید و انجام میدهد، آگاه باشد.
انس با پروردگار با انجام خالصانه دعا
دعا درذاتخود، به معنای انس با خداوند است. زمانی که دعا میکنیم، در اصل گفتگوی خالصانهای را باخدا آغاز نمودهایم. بسیاری از افراد در هنگام مواجه با سختیهای زندگی یا درخواست حاجت، به دعا روی میآورند. در این هنگام که با پروردگار مناجات میکنیم، خود را به عظیمترین و شکستناپذیرترین قدرت جهان متصل میکنیم. زمانی که به قدرت بینهایت او توکل میکنیم به احساس آرامش واقعی دست مییابیم.
علاوه بر این، هنگام دعا از خداوند طلب حاجت میکنیم و تمام نگرانیهای خود را به او سپاریم. زمانی که به بهانهٔ نیازها و درخواستهایمان به درگاه خدا میرویم، باخدا مأنوس میشویم. درک زیباییهای حق، ما را به خداوند نزدیکتر میکند و روح و جان ما با ذات الهی الفت میگیرد.
در واقع نیازهای ما، مقدمهای برای انس و ارتباط باخدا است. خواستههای ما، همچون طنابهایی است که ما را بهسوی خدا میکشاند. در این حال، ممکن است طعم واقعی ایمان را بچشیم و اینجاست که خواستهٔ کوچک خود را از یاد میبریم و از خداوند معرفت الهی را طلب میکنیم. از طرف دیگر خداوند بسیاری از نعمات را مشروط بر دعا کرده است. پروردگار در آیه 25 سورهٔ فرقان میفرماید:
«قُلْ مَا یَعْبَأُ بِکُمْ رَبِّي لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ ۖ فَقَدْ کَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ یَکُونُ لِزَامًا» «بگو که اگر دعای شما (و ناله و زاری و توبه شما) نبود خدا به شما چه توجه و اعتنایی داشت؟» “
سوره فرقان، آیه 25
بنابراین دعای انسان در کنار بهرههای روحی و معنوی، موجب گرهگشاییها و علت برآوردهشدن بسیاری از خواستههای ماست.
زمانی که دعای انسان مؤمنی به درگاه حق پذیرفته میشود، ایمان این فرد بیشازپیش قوی میشود و با دیدن تأثیر دعا در زندگیاش آرامش بیشتری مییابد. ازاینرو میخواهیم چند کتاب دعا به شما معرفی کنیم که میتوانید از دعاهای زیبای آن، هنگام رازونیاز با خداوند استفاده کنید:
- کتاب مفاتیحالجنان: کتاب مفاتیحالجنان شیخ عباس قمی و به ترجمه الهیقمشهای از بهترین کتابهای دعا محسوب میشود. این کتاب ارزشمند مجموعهای کامل از آداب دینی هر ماه، زیارتها، اعمال و انواع دعا است. این کتاب با چند سوره از قرآن و به همراه فضائل آنها آغاز میشود.
- کتاب صحیفه سجادیه: کتاب صحیفه سجادیه، مجموعهای از زیباترین دعاهای منسوب به امام سجاد (ع) است. این دعاها، شامل مناجات لطیف و بسیاری شنیدنی امام سجاد است که یکی از گرانمایهترین کتابهای دینی محسوب میشود. این کتاب ارزشمند شامل 54 دعا و 15 مناجات است که هر یک موضوع منحصربهفردی دارد.
- کتاب ارتباط باخدا: کتاب معروف ارتباط باخدا، گلچینی از ادعیه و اعمال ماه مبارک رمضان و شوال است. این کتاب برگرفته از مفاتیحالجنان است و شامل دعای فرج، جوشن کبیر، دعای رویت هلال ماه، زیارت عاشورا و دعای افتتاح میشود. این کتاب کوچک بهراحتی قابلحمل است و میتواند بهراحتی همراه همیشگی شما باشد. شما میتوانید هرجایی که هستید از دعاهای زیبای آن بهرهمند شوید.
گفتگو مستقیم با پروردگار با حفظ و قرائت قرآن
زمانی که نماز میخوانیم، ما با خداوند سخن میگوییم و زمانی که قرآن میخوانیم، این خداوند است که با ما سخن میگوید. قرآن، کلام وحی الهی و کتاب هدایت بشر است. پرسش اینجاست که چطور میتوانیم از این دریای نور و معرفت، بیشترین بهره را ببریم؟ پاسخ ساده است. هر چه زمان بیشتری را صرف شناخت و یادگیری قرآن کنیم، برکات بیشتری شامل حال ما میشود. به همین دلیل است که حفظ و قرائت قرآن، دو راه مهم برای انسگرفتن با قرآن و ارتباط بهتر با کلام خدا است:
- حفظ قرآن: حافظی که با تدبر به تکتک آیات، قرآن را در قلب خود نگه میدارد، جان خود را نورانی میکند. در واقع تدبر در قرآن، یکی از مقدمات حفظ قرآن است؛ زیرا حافظان قرآن، با فهم داستانها و پیامهای قرآنی، از حافظهٔ مفهومی خود استفاده میکنند تا حفظ ماندگارتری داشته باشند. حفظ قرآن همراه با تدبر در آن، گفتگویی دائمی با خداوند است. گفتگویی همچون نقشه راه در تمام مراحل و سختیهای زندگی، مسیر درست را به ما نشان میدهد.
- قرائت قرآن: قرآن سرشار از زیباییهای مفهومی، کلامی و آوایی است. قاریانی که آیات الهی را با آگاهی از معنای عمیق آن تلاوت میکنند، بیشتر از هر کس دیگری زیبایی قرآن را درک کردهاند. از آغاز اسلام تا کنون افراد بسیاری بودهاند که تنها با شنیدن قرائتهای زیبای قرآنی، به اسلام و خدای یگانه ایمان آوردند. این مسئله بهخوبی روشنگر تأثیر شگرف قرائت قرآن در ارتباط با خداوند است
طلب توفیق، کلید ارتباط قوی با پروردگار
در نهایت، باید به یاد داشته باشیم، هر گاه با این پرسش مواجه شدیم که: «چطور باخدا رابطه برقرار کنم؟» بهترین پاسخ به این پرسش نزد خود خداوند است. اوست که به بندگان خود توفیق معرفت میدهد. اگر او بخواهد بندگانش را به خود نزدیک میکند و اگر او اراده نکند، هیچگاه فرصت ارتباط باخدا را نخواهیم داشت؛ بنابراین باید در دعاهایمان این آگاهی را طلب کنیم که چطور باخدا رابطه بگیریم. همچنین از پروردگار بخواهیم که سعادت معرفت الهی را شامل حال ما کند. درک این حقیقت، کلید برقراری ارتباط با خدای متعال است.
کلام آخر
در این مقاله با هم راههای ارتباط با خداوند را بررسی کردیم. دریافتیم که اولین راه سخنگفتن باخدا، نمازخواندن است. نمازهای پنجگانهای که یاد خدا را در دلها زنده میکند و ما را از گناهان دورنگه میدارد. همچنین درباره اهمیت دعا سخن گفتیم و تعدادی از دلنشینترین کتابهای دعا را به شما معرفی کردیم.
علاوه بر اینها، راههای انس بیشتر با قرآن را بررسی کردیم که شامل حفظ و قرائت قرآن میشود. در نهایت این مسئله را یادآور شدیم که ارتباط باخدا، توفیقی است که تنها با ارادهٔ پروردگار محقق میشود و در رسیدن به چنین نعمت عظیمی باید از خود خدا کمک بگیریم. امیدواریم که توفیق معرفت خالق هستی، شامل حال همهٔ ما شود. متشکریم که تا انتهای این مقاله، همراه ما بودید.
نظر شما برای ما بسیار ارزشمند است
میانگین امتیازات 3.8 / 5. تعداد آرا: 81
اولین نفری باشید که به این محتوا امتیاز می دهید.