سوالی دارید؟ تماس بگیرید

021-1234567

آموزش روش حفظ تصویری + تکنیک‌های پشتیبانی از محفوظات

چکیده

اگر شما هم در ابتدای مسیر حفظ قرآن هستید، باید بدانید که برای رسیدن به مقصد خود، راه‌ها و بیراهه­‌های زیادی پیشرو دارید. یکی از راه‌­های اصولی و کارآمد «حفظ تصویری قرآن کریم» است. ممکن است اسم این روش به گوشتان خورده باشد و اطلاعات مختصری دربارهٔ آن داشته باشید. شاید هم چیز زیادی دربارهٔ حفظ تصویری نمی­دانید و دوست دارید با آن آشنا شوید.

جزو هر کدام از این افراد که باشید، به شما تبریک می­گویم. چون برخلاف دیگران، بدون تفکر و بدون داشتن نقشه راه، وارد مسیر حفظ قرآن نشدید و درک کرده­اید که انتخاب روش درست، راز موفقیت حافظان بزرگ قرآن است. به همین منظور در این مقاله می­خواهیم روش حفظ تصویری قرآن را به طور کامل و مفید برای شما شرح دهیم تا با چشم­اندازی روشن مسیر صحیح خود را بیابید. پس این مقالهٔ ویژه را از دست ندهید.

شناخت مسیرهای درست و غلط در حفظ قرآن

حفظ قرآن دو روش دارد: نخست، روش «انباشت حفظیات» است. منظور از مسیر انباشت، روش یا روش­های سنتی است که در زمان قدیم استفاده می­شدند. در این مسیر، حفظیات مبتنی بر گفتار، شنیدار، تمرینات مقابله­ای و تکرارهای سنگین پیش می­رود و ذهن انسان مدام تحت‌فشار‌ها بیشتری قرار می­گیرد. درنتیجه آسیب­های زیادی به حافظه و روحیه فرد وارد می­شود.

حافظانی که در زمان­های قدیم، قرآن را با این روش­ها حفظ کرده­اند، آن را روشی طاقت­فرسا توصیف می­کنند و بخش زیادی از محفوظات خود را با گذر زمان از‌دست‌داده­اند. با‌این‌حال همچنان بسیاری از افراد از روش­های سنتی و سخت برای حفظ قرآن استفاده می­کنند. این شیوه­های قدیمی با فشار‌آوردن به ذهن انسان، به حافظه­ آسیب می­رسانند و روحیه فرد را تخریب می­کنند. در نهایت با تحمل تمام سختی­های این مسیر، حفظیات ناسالم روی هم انباشته می­شوند و سپس بعد از مدت کوتاهی تمام محفوظات از هم متلاشی می­شوند.

در مقابل مسیر انباشت‌های ذهنی، مسیر دیگری نیز وجود دارد و آن مسیر «تقویت حافظه» است. در این شیوه، ما جنس حافظهٔ خود را می‌شناسیم و با تقویت بنیان­های حافظه، قدرت اخذ ذهن را افزایش می­دهیم. زمانی که افراد از این طریق قرآن حفظ می­کنند، نه‌تنها ذهنشان تحت‌فشار قرار نمی­گیرد، بلکه هر چه آیات بیشتری حفظ می­کنند، توانایی و گیرایی حافظهٔ آنها بیشتر می­شود.

آشنایی با حفظ تصویری و نحوه کارکرد آن

تنها روشی که از مسیر تقویت حافظه می­گذرد، «حفظ تصویری قرآن کریم» است. در این شیوه، حافظهٔ تصویری انسان، به‌عنوان حافظهٔ اصلی عمل می­کند و اساس حفظیات ما بر آن بنا می­شود. در کنار حافظهٔ تصویری، حافظهٔ مفهومی و آوایی، محفوظات را پشتیبانی می­کنند. به‌این‌ترتیب، حفظ قرآنی باکیفیت و سه‌بعدی رقم می­خورد.

برای درک بهتر عملکرد این روش، باید بدانیم که ذهن از طریق 3 روش، مفاهیم را دریافت می­کند: از طریق حافظهٔ دیداری، حافظهٔ شنیداری و حافظهٔ مفهومی. در میان این بخش، حافظهٔ تصویری، قوی­ترین بخش حافظهٔ انسان را تشکیل می‌دهد. به همین دلیل، در روش حفظ تصویری، اساس حفظیات بر پایهٔ حافظهٔ تصویری است. دو بخش دیگر حافظه، یعنی بخش مفهومی و آوایی، به‌صورت ستون­های پشتیبان از سازهٔ تصویری حافظهٔ ما بادقت بالایی حمایت می­کنند.

بررسی 3 ویژگی مهم و تأثیرگذار حفظ تصویری

روش حفظ تصویری، سه ویژگی اصلی دارد: مانا، آسان و کاربردی

  • حفظ آسان: این یعنی حافظانی که از این روش برای حفظ قرآن کریم استفاده می­کنند، باید بدون زحمت و سختی قرآن را حفظ کنند. در حقیقت اکثر افراد فکر می­کنند، حفظ قرآن کار سخت و گاهی غیرممکنی است. در‌حالی‌که این فکر بسیار غلط است. زمانی که افراد از مسیرهای اشتباه و بیراهه به هدف خود نمی­رسند یا راه را بلد نیستند، گمان می­کنند که اصلاً مقصدی وجود ندارد. درحالی‌که با انتخاب راه درست و کوتاه، می‌توان در زمانی کم و به‌راحتی به هدف نهایی رسید. حفظ قرآنی که با تحمل مشقت و سختی باشد، صحیح نیست و نتیجه­‌ای به بار نخواهد آورد؛ بلکه حفظ قرآن همچون هر عبادت دیگری باید با علاقه و به‌آسانی انجام شود تا ثمره­ای برای فاعل آن داشته باشد.
  • قدرت مانایی بالا: علاوه بر آسانی، باید مانایی محفوظات را نیز در نظر بگیرم. در حفظ تصویری، به علت به‌کارگیری حافظه تصویری و تکنیک‌های درست حفظ، محفوظات برای همیشه در حافظه انسان حک می­شوند. افرادی که با این روش قرآن را حفظ می­کنند، بدون زحمت یادآوری، تصاویر صفحات قرآن را در ذهن به‌صورت شفاف می­بینند. در‌حالی‌که حافظانی که به روش­های قدیمی شروع به حفظ قرآن می­کنند، بعد از مدت کوتاهی حفظیات خود را از دست می­دهند و نمی­توانند بیشتر از دو یا سه جزء پیش بروند. کسانی هم که با این شیوه موفق به حفظ قرآن می‌شوند، بعد از چند سال هرآنچه حفظ کرده­ بودند را فراموش می­کنند و تلاش­های آنها از هدر می­رود.
  • توجه به حفظ کاربردی: ویژگی سوم حفظ تصویری قرآن کریم، کاربردی‌بودن آن است. یکی از ابعاد حفظ تصویری قرآن، به‌کارگیری حافظهٔ ادراکی و مفهومی است. به این معنا که پیش از حفظ آیات، افراد می­بایست درک درست و خوبی از ترجمهٔ آیات داشته باشند. این فهم عمیق علاوه­ بر مانایی بیشتر محفوظات، باعث تولید سواد قرآنی و تدبر در آیات نیز می­شود. این در حالی است که متأسفانه بسیاری از حافظانی که از روش­های دیگر برای حفظ قرآن استفاده می­کنند، فرصت تدبر و تعمق در قرآن را ندارند.

تفاوت‌های مهم حفظ تصویری با حفظ صوتی

از‌آنجایی­که ما قرآن را می­خوانیم یا می­شنویم، بسیاری فکر می­کنند حفظ  قرآن هم با همین روش انجام می‌شود. یعنی باید با خواندن، شنیدن و تکرارهای بسیار، قرآن را حفظ کنیم. این روش، روشی است که اکثر ما در دوران مدرسه از آن برای یادگیری مطالب درسی استفاده می­کردیم. این شیوهٔ حفظ، بر پایه حافظهٔ شنیداری یا آوایی ساخته می­شود. حفظ شنیداری، سهل‌الاخذ است. یعنی با تکرار آوای یک عبارت و شنیدن مکرر آن، خیلی زود احساس حفظ به ما دست می­دهد. اما حفظی مانا صورت نمی‌گیرد و مطلب خیلی زود از ذهن فرار می­کند.

برخلاف حفظ شنیداری، در حفظ تصویری باید زمان بیشتری صرف کنیم تا روش­های آن را بیاموزیم. در ابتدای استفاده از این روش ما خود را به ابزار­های این شیوه، مجهز می­کنیم. به‌محض تسلط­ بر اصول حفظ تصویری، می‌توانیم حفظی آسان، مانا و کاربردی را تجربه کنیم. به‌این‌ترتیب می­توانیم در زمانی کمتر از 10 دقیقه، یک صفحهٔ قرآن را حفظ کنیم.

علت اثربخشی این روش این است که در شیوهٔ حفظ تصویری، چشم ما تبدیل به یک اسکنر سریع می­شود و تصاویری کم‌حجم از صفحات قرآن را در حافظه خود بارگذاری می‌کنیم. اما هنگامی که با روش حفظ آوایی و شنیداری آیات و عبارات را به‌خاطر می­سپاریم، در واقع اصوات سنگین و پرحجم را در مغز خود ذخیره می­کنیم.

شیوه شنیداری شاید برای حفظ یک یا دو جزء قابل‌استفاده باشد. اما بعد از افزایش حجم حفظیات، آیات به‌صورت اصواتی گنگ باهم تلاقی پیدا می‌کنند و در نتیجه محفوظات در ذهن ما مختل می‌شوند. به‌این‌ترتیب فشار ذهنی، بیشتر و بیشتر می‌شود و در نهایت فرد قادر به ادامه‌دادن نیست. اما هنگامی که با روش تصویری قرآن را حفظ می‌کنیم، عکس خطوط و جایگاه آیات همچون یک تصویر در ذهن ما نمایش پیدا می‌کند. درنتیجه بدون هیچ زحمتی، آیات را به یاد می‌آوریم. به‌عنوان‌مثال، وقتی کلمه «کعبه» را می­شنویم، بلافاصله تصویر کعبه در ذهن ما نمایش داده می­شود. بدون اینکه تلاشی برای به یادآوری ظاهر کعبه داشته باشیم.

 استاد علی رجبی، مدرس ارشد حفظ قرآن که با روش حفظ تصویری، قرآن را در یک سال و پنج ماه حفظ کرده‌اند، درباره این روش می‌گویند:

بسیاری از افراد از من می‌پرسیدند که چگونه این‌قدر راحت و سریع قرآن را از حفظ می‌خوانم. من هم در پاسخ به ایشان می‌گفتم من قرآن را از حفظ نمی‌خوانم؛ بلکه از رو می‌خوانم. تصویر آیات در ذهن من حضور دارند و لزومی به یادآوری ندارم

دکتر علی رجبی، حافظ بین‌المللی قرآن

برای اثبات برتری حافظه تصویری نسبت به حافظه شنیداری، کافی است به قدیمی­ترین خاطرات خود فکر کنید. در اکثر مواقع ما تصویر خاطرات خود را به یاد می­آوریم. درحالی‌که صدای محیط و دیالوگ­ها از خاطرمان رفته است. در حفظ تصویری قرآن کریم هم هر صفحه به‌صورت یک عکس شفاف و کم جا در ذهن بارگذاری می‌شود.

2 پشتیبان قوی در نگهداری محفوظات تصویری

همان‌طور که پیش­تر اشاره شد، در حفظ تصویری قرآن ما سه بعد حافظه را به کار می­گیریم: یعنی ابعاد تصویری، شنیداری و مفهومی. در ادامه با بررسی عملکرد دو بخش مفهومی و شنیداری در حفظ قرآن میزان تأثیرگذاری آن‌ها را در روش حفظ تصویری قرآن کریم بهتر درک خواهیم کرد.

تأثیر جالب حافظه ادراکی در تثبیت محفوظات تصویری

حفظ مفهومی یا ادراکی در کنار حفظ تصویری قرار می‌گیرد و حفظیات ما را پشتیبانی و تثبیت می­کند. در حفظ مفهومی ما ترجمه قرآن را حفظ نمی‌کنیم. برای به‌کارگیری از حافظهٔ ادراکی، باید در ذهن خود انیمیشن‌سازی کنیم. یعنی داستان و معانی آیات را به‌صورت پویانمایی‌های واقعی در ذهن خود تصویرسازی کنیم. این عمل به‌عنوان شارژ حافظه به کمک ما می­آید. به‌این‌ترتیب هم‌زمان با دیدن تصویر صفحهٔ قرآن، انیمیشنی از معانی آیات در ذهن ما پخش می‌شود.

برای درک این روش، خوب است داستان حضرت موسی (ع) را در نظر بگیریم. در قسمتی از داستان حضرت موسی (ع) در مقابل فرعون قرار می­گیرند و در برابر ساحران مصر، عصای خود را به اژدها تبدیل می‌کنند. این صحنه چندین بار و در بخش­های مختلفی از قرآن روایت شده است. هر گاه حفظ ما به این حکایت می­رسد، ذهن خیلی سریع نمایشی از این ماجرا را تداعی می­کند. این تصویری سازی باعث می­شود، ذهن حافظ خیلی روان از این قسمت عبور کند و به‌راحتی تمام اجزا و ترتیب آیات را به‌خاطر می‌آورد.

مهم­ترین نتیجه­ بهره­گیری از حفظ مفهومی و پویانمایی ذهنی، تولید سواد قرآنی است. زمانی که ما با تفکر در پیام آیات قادر به تصویرسازی ماجرای آن هستیم، دانش قرآنی خود را افزایش دادیم. به‌این‌ترتیب به هدف نهایی حفظ که تدبر در قرآن است، نزدیک می­شویم و فرصت انس با کلام‌الله مجید را از آن خود می­کنیم. به همین دلیل است که حفظ تصویری قرآن، به‌عنوان روشی کاربردی شناخته می­شود و تنها از این طریق است که هدایت و برکات الهی نصیب حافظان قرآن می‌شود.

استفاده از قدرت حافظه صوتی برای بهره‌گیری از حافظه

حفظ شنیداری یا آوایی، بخش سوم روش حفظ تصویری قرآن است. برای بهره‌­گیری از توان حافظه، باید قرآن را با خوانشی خاص بخوانیم. این خوانش خاص، نوعی خطبه­خوانی است که در آن عبارات همچون فصحه یا دکلمه بیان می­شوند. با این روش قرآن را مانند یک سخنران ماهر برای یک مخاطب فرضی یا بر قلب خود اغراق می­کنیم. خطابه‌خوانی آیات یا لحن‌الادا که منبعث از ادراک است در لحن خوانش ما باید شنیده شود. یعنی اگر آیات حماسی، داستانی، تعجبی و… است و هر لحن‌الادایی که متن آیه دارد، باید در تلاوت و فصحه خوانی ما نمود داشته باشد. این شنیدن باعث تقویت تمرکز ما شود و به این صورت فرمان تمرکز و ذهن را به دست می­گیریم.

علاوه بر این­، یادگیری خطابه و لحن الادای آیات نتیجه فهم آیات است. در نتیجه هم نوع بیان و هم پیام آن، توجه و یادگیری ما را به‌شدت افزایش می‌دهد. همچنین لحن خطابی همواره به ما یادآوری می‌کند که در محضر مصحف شریف هستیم و پروردگار در حال سخن‌گفتن با ماست. در نتیجه با این روش همیشه جایگاه والای قرآن را به خود یادآوری می­کنیم. این عمل باعث می­شود آداب، احترام و توجه­ای که شایسته است را به جا بیاوریم و از حفظ قرآن لذت و بهره بیشتری ببریم.

خطابه‌­خوانی و یادگیری تکنیک­های مربوط به حفظ شنیداری، نیازمند آموزش است. ما می­بایست زیر نظر یک استاد مسلط به این روش، نوع خوانش را بیاموزیم. با کمک تعالیم استاد حفظ خود، یاد می‌گیریم چطور بدون یادگیری زبان عربی و بر اساس درک معنا، لحن الادای عبارات را تشخیص دهیم. البته برای این کار نیازی به حفظ ترجمه آیات نداریم؛ بلکه با روش تصویری و به‌کارگیری حافظه مفهومی، لحن مرتبط آن را اجرا می‌کنیم.

بنابراین، حفظ آوایی بخش جذاب و خروجی کار شما است. زیرا در آن انیمیشن پویای تصویری شما به‌صورت یک دکلمه زیبا و جذاب ارائه می­شود. با قرارگیری حافظه مفهومی و آوایی در کنار هم ذهن اجازه پیدا نمی‌کند که به سمت مسائل بی‌ربط حرکت کند. در نتیجه­ حفظ ما نه‌تنها بر ذهن فشار نمی­آورد؛ بلکه باعث تقویت حافظه ما می‌شود.

حفظ تصویری چطور باعث تقویت حافظه می­شود؟

افرادی زیادی می­گویند که حفظ قرآن باعث تقویت حافظه می­شود. اما این ادعا حقیقت ندارد! تنها حفظ اصولی، صحیح و تصویری قرآن باعث تقویت حافظه می­شود. همان‌طور که تا اکنون متوجه شدیم، در حفظ تصویری قرآن، سه بعد تصویری، آوایی و مفهومی حافظه فعال می­شوند. علاوه­ بر اینها حفظ تصویری شامل تکنیک­های مختلف برای تقویت بنیان­های حافظه است. ترفند­هایی چون تقویت تمرکز، روش­های حک تصویر، نقشه­سازی و کدگذاری آیات و… که تمرین و اجرای آنها به‌تدریج باعث تقویت حافظه ما می‌شود.

زمانی که از این ترفندها برای حفظ قرآن استفاده می­کنیم، متوجه آسانی و لذت­بخش بودن حفظ قرآن می‌شویم. درمی­یابیم برای اینکه حافظ قرآن شویم، نیازی به هوش و استعداد سرشار نداریم. بلکه همه علاقه‌‌مندان با حافظه­ای معمولی می­توانند حافظ کلام‌الله مجید شوند. به شرط آن که از روش و مسیر درست حرکت کنند و پشتکار داشته باشند.

کلام آخر

در این مقاله، روش معتبر حفظ تصویری قرآن کریم را به‌صورت کامل بررسی کردیم. به این منظور، نحوه عملکرد این روش و نتایج آن را بررسی نمودیم. سپس با بررسی حافظه مفهومی و آوایی، با روش انیمیشن‌سازی و خطابه‌خوانی قرآن آشنا شدیم. دریافتیم که تنها به کمک روش حفظ تصویری می‌توانیم حافظه خود را تقویت کنیم. علاوه بر این، حفظ تصویری باعث می­شود به سواد قرآنی و تدبر در آیات برسیم و از هدایت­های الهی قرآن بهره­مند شویم. در نتیجه حفظ تصویری قرآن مسیری معتبر و اصولی است که حفظی مانا، آسان و کاربردی را برای ما رقم می­زند.

نظر شما برای ما بسیار ارزشمند است

میانگین امتیازات 3.6 / 5. تعداد آرا: 71

اولین نفری باشید که به این محتوا امتیاز می دهید.

بصورت تخصصی و رایگان به مدت محدود

دانلود اپلیکیشن راه قرآن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید