چکیده
تصور کنید کاری فوری برای شما پیشآمده است و همین حالا مجبورید خودتان را به مکانی جدید برسانید. جایی که تابهحال آنجا نبودهاید. قطعاً اولین کاری که همهٔ ما انجام میدهیم، نگاهکردن به نقشه است. وقتی نقشهٔ مسیر را بررسی میکنیم، ذهن ما با راههای مختلف آشنا میشود و در نهایت ما کوتاهترین و بهترین راه را پیدا میکنیم. علاوه بر این مطمئن میشویم که گم نخواهیم شد.
تأثیر پیش مطالعه (پیش خوانی) بر یادگیری و حفظ قرآن، همانند داشتن نقشه راه است. این مرحله از حفظ قرآن، یکی از کلیدیترین مراحل است که تأثیر زیادی بر آمادگی حافظه و ذهن ما میگذارد.
پیش مطالعه چیست و چه تاثیراتی دارد؟
تأثیر پیش مطالعه در یادگیری بهقدری چشمگیر است که در روشهای مشهور آموزشی از آن استفاده میشود. شاید اسم روش آموزشی SQ3R را شنیده باشید. این روش یکی از مؤثرترین روشهای مطالعه درسی در جهان است. جالب است بدانید که پیش مطالعه در روش SQ3R هم، یکی از مراحل اصلی است.
اکنون که مقداری به اهمیت پیش مطالعه پی بردیم، میخواهیم تأثیرات مهم آن را بر حفظ قرآن کریم بررسی کنیم. سپس بیاموزیم که روش صحیح پیش مطالعه چیست و چگونه آن را به مؤثرترین شکل پیاده کنیم. برخی از مهمترین اثرات پیش مطالعه به شرح زیر است:
ایجاد پیشزمینه ذهنی
زمانی که پیش مطالعه انجام میدهیم، ذهن ما گرم میشود و با مطالب تازه، آشنایی پیدا میکند. این پیشزمینه ذهنی، حفظکردن را بسیار آسانتر میکند. بدون انجام این مرحله، ذهن در مقابل آیات جدید متوقف میشود. درنتیجه ممکن است برای حفظ مقدار آیات یکسانی، زمان و انرژی بیشتری بگذاریم، اما نتیجه کمتری بگیریم. این مسئله ممکن است در درازمدت، منجر به احساس سرخوردگی و دلزدگی شود.
ماندگاری بیشتر محفوظات
تحقیقاتی که روی دانشآموزان دبیرستانی انجام شده است نشان میدهد، افرادی که از پیش مطالعه استفاده میکنند، در واقع مغز خود را برای دفعات بیشتری در معرض مطالب آموزشی قرار دادهاند. این مسئله عمق یادگیری را بیشتر میکند. بهاینترتیب، انتقال آیات حفظی از حافظه کوتاهمدت به حافظه بلندمدت آسانتر اتفاق میافتد. البته مرور مرتب محفوظات هم دقیقاً چنین اثری دارد و نباید فراموش شود.
پیشگیری از خستگی
حفظ قرآن بدون پیش مطالعه، کار را برای مغز دشوار میکند. چرا که مغز مجبور میشود ناگهان حجم زیادی از مطالب جدید را وارد حافظه کوتاهمدت کند. درنتیجه انرژی بیشتری صرف میکنیم و به همین دلیل، خیلی زود احساس خستگی و بیحوصلگی میکنیم. درحالیکه با انجام پیش مطالعه، نهتنها سرعت ما بیشتر میشود؛ بلکه مغز هم کمتر احساس خستگی میکند.
افزایش تمرکز
یکی از تأثیرات مثبت پیش مطالعه بر یادگیری قرآن، ایجاد تمرکز است. زمانی که میخواهیم حفظ آیات الهی را شروع کنیم و از قبل با این آیات آشنایی داشته باشیم، ذهن ما آمادگی بیشتری برای یادگیری دارد و راحتتر آیات را حفظ میکند. درحالیکه (همانطور که پیشتر اشاره شد) حفظکردن بدون آمادگی قبلی، سختتر است. مغز ما هم در نتیجهٔ انجام فرایندهای دشوار، تمایل بیشتری دارد که تمرکز خود را از عمل سخت به عمل آسانتر منتقل کند. بهاینترتیب حواسپرتی بیشتری نیز رخ میدهد.
افزایش سرعت یادگیری
وقتی پیش مطالعه انجام میدهیم، در زمان کمتری آیات تعیین شده را بهخاطر میسپاریم. علت این افزایش سرعت این است که از قبل، ذهن ما با بخشی از مطالب آشنایی پیدا کرده است. پیش مطالعه مثل این است که پازلی تکمیل نشده را در ذهن ما ایجاد میکند و در زمان حفظ، ما با داشتن یک تصویر کلی، سریعتر این پازل را تکمیل میکنیم.
افزایش میزان یادگیری
فرض کنید شما بدون پیش خوانی، میتوانید یک صفحه قرآن را در دو ساعت حفظ کنید. حال اگر از قبل پیش خوانی داشته باشید، میتوانید در دو ساعت، بیشتر از یک صفحه به محفوظات خود اضافه کنید. یعنی در کنار افزایش سرعت حفظ، میزان آیاتی که میتوانید حفظ کنید همافزایش مییابد.
چگونه پیش مطالعهای صحیح برای حفظ قرآن داشته باشیم؟
بسیار ساده است. پیش مطالعه، قبل از حفظ آیات جدید انجام میشود؛ بهعنوانمثال فرض کنید شما قصد دارید روزانه یک صفحه قرآن حفظ کنید. بهعنوان پیش مطالعه، کافی است قبل از حفظ صفحهٔ جدید، هر بار 5 صفحه جلوتر را روخوانی کنید.
دقت داشته باشید که پیش مطالعه را در مکان و زمان مناسب انجام دهید. بهترین مکان، جایی است که در آن احساس راحتی داشته باشید و چیزی باعث حواسپرتی و کاهش تمرکز شما نشود. بهترین زمان پیش مطالعه هم ساعت طلایی شماست.
البته شاید تابهحال درباره ساعت طلایی چیزی نشنیده باشید؛ برای هر فردی در شبانهروز یک ساعت طلایی وجود دارد که در آن زمان بیشترین قدرت اخذ حافظهای را دارد. این ساعت برای هر فردی، بسته به عوامل مختلفی (همچون تغذیه، شغل، وضعیت جسمانی و…) متفاوت است. درهرحال باید با آزمون و مقایسه، ساعت مخصوص خود را پیدا کنید و پیش مطالعه و حفظ آیات جدید را در این ساعات انجام دهید.
نکته مهم: بهتر است بین پیش مطالعه و حفظ آیات، فاصلهای نیندازید. چرا که تمرکزتان کاهش پیدا میکند. دکتر علی رجبی، استاد بینالمللی حفظ قرآن در این باره میگویند: «مبطلات نماز، مبطلات حفظ هم هست. همانطور که استراحت و ایجاد وقفه بین اجزای نماز مجاز نیست، فاصله انداختن بین آیات حفظی هم صحیح نیست و بر حافظه تأثیر خوبی نمیگذارد.»
سخن پایانی
در این مقاله آموختیم، پیش مطالعه مرحلهٔ مهمی از حفظ قرآن است. همچنین با تأثیرات پیش خوانی بر یادگیری و حفظ قرآن نیز آگاه شدیم: فهمیدیم که با انجام مطالعهٔ قبلی، درواقع ذهن خود را برای یادگیری آماده و گرم میکنیم. به دنبال آن، تمرکز، سرعت و ظرفیت حفظیات ما افزایش مییابد و دیرتر دچار خستگی میشویم و در حالی همهٔ این فواید را به دست میآوریم که انجام پیش مطالعه بسیار آسان و راحت انجام میشود و زمان زیادی نیاز ندارد.
در آخر هم به این مسئله اشاره کردیم که در کنار پیش خوانی، باید بستر مناسبی فراهم کنیم و با انتخاب زمان و مکان درست، تمرکز خود را بالاتر ببریم. باشد که خداوند توفیق انس با آیات الهی و حفظ کلامالله مجید را به همگی ما عنایت فرماید. از همراهی گرم شما عزیزان سپاسگزاریم و خوشحالیم که در افزایش اطلاعات شما سهیم بودیم.
نظر شما برای ما بسیار ارزشمند است
میانگین امتیازات 3.7 / 5. تعداد آرا: 3
اولین نفری باشید که به این محتوا امتیاز می دهید.